Martha Fritzner Dalen fra Lagdalen

I Askerbibliotekenes bildesamling finner vi denne jenta. Det står at hun heter Martha Fritzner Dalen og er 9 år gammel. Det er tydelig at bildet fra 1891 er tatt av en fotograf i et studio, og hun er pyntet i sin fineste stas.

Martha Fritzner Dalen

Hun gikk på Vogellund skole og hadde de beste karakterene dette året. Læreren hennes var den legendariske Thorvald Olsen. Var det han som hadde tatt henne med til fotografen? Hvem var denne lille jenta med det spesielle mellomnavnet. Dalen er Lagdalen som ligger opp fra Leangbukta. Dette pirret nysgjerrigheten til en lokalhistoriker. Var det mulig å finne ut noe mer om henne? Joda.

Martha Johanne Fritzner født 17. april 1882, død 14. august 1949.Hun var «uekte» (forkortelse for utenfor ekteskap) barn av Carl Theodor Dahl Fritzner fra Halden og pike Karoline Martinsen Dalen født 15. september 1860. Martha ble døpt i Rikshospitalets prestekontor i Kristiania

Farens fødselsår er oppgitt til 1858, noe som vel antyder at moren ikke visste det riktige året, og at faren ikke var til stede. Han var født i 1856. Fadderne er nok venninner av moren. I senere folketellinger står det at Martha er født i Asker. Jeg tror hun var født på Rikshospitalet. Hvis hun var født i Asker, ville hun blitt døpt der. Carl er handelsbetjent og reiste nok til hovedstaden i jobben der han møtte Karoline i juli 1881.

Morens familie

Karoline Martinsen er datter av Martin Andreassen. I 1865 bor han i Hestesund som er sundet mellom Nesøya og Landøya. Han eier en jakt, en hurtigseilende frakteskute. Han er født i Asker i 1830. Kona Johanne Jacobsdatter er født i 1837 i Bærum. Karoline er eldste datter. (Folketellingen 1865)

I 1875 bor familien i Lagdalen. Dette er dalen opp fra Leangbukta. Martin driver fremdeles som jakteskipper, og det er kommet ytterligere 4 barn. Karoline selv bor ikke hjemme. Hun er 15 år og må ut i arbeid. Hun er tjenestejente på Vogellund der hennes datter Martha senere skulle begynne på skolen.

Karoline Martinsdatter må ha reist til Kristiania etter husposten i Asker. Vi finner henne ikke igjen før Marthas fødsel i 1882.

En enslig mor som tjente hos en finere familie i hovedstaden, kunne ikke ha et barn boende hos seg. I 1885 er Karoline stuepike hos kjøpmann Ollendorf i Drammensveien 23.

Martha Johanne, oppkalt etter sin mormor, vokste opp hos besteforeldrene i Lagdalen (Folketellingen 1891)

Martha er oppført som datter, men legg merke til at 3 av de voksne barna er registrert boende midlertidig hos foreldrene. FT foregikk nemlig 1. januar 1891. Barna var nok hjemme i forbindelse med julen, og Martha fikk være sammen med sin mor som må ha vært stolt av sin skoleflinke datter. Karoline jobbet i Kristiania på «det chemiske vaskeri»

I Folketellingen 1891 har morfar Martin jobb som isarbeider i tilknytning til en kunstig isdam eid av Knud Asker. Denne lå nederst i Lagdalen med rampe ned til sjøen for lasting. Isproduksjon var en stor industri i Asker på denne tiden. Krav til kvalitet var at engelsmenn kunne lese The Times gjennom en fot tykk is!

Bildet er fra Leangbukta der Martin arbeidet.

Martha Johanne er konfirmant i Asker kirke i oktober 1896 med bosted Lagdalen. Karakter utmerket godt. Som vanlig!

Moren Karoline var antakelig ikke til stede i sin datters konfirmasjon. En kilde forteller at hun døde i 1896, men dette er ikke bekreftet i kirkebøker.

Men hva med Marthas far Fritzner? Carl Theodor Dahl Fritzner ble født 10. juli 1856 i Halden. Faren er handelsmann, skipsreder og eier av et glassverk i byen. 7 måneder etter Marthas fødsel får Carl Fritzner enda et uekte barn, denne gang i hjembyen. Disse to barna hadde ikke arverett. Først i 1915 kom de Castbergske barnelover som forandret dette.

Carl Theodor Dahl Fritzner gifter seg i 1894. Resultatet av hans ungdomssynder er allerede 12 år gamle.

I 1913 står det en dødsannonse i Aftenposten: "Carl Theodor Dahl Fritzner døde plutselig 16.4.1913", dagen før datteren Martha Johanne fylte 31 år.
Blant hans etterkommere finner vi Johannes Gahr Støre.

Men tilbake til hovedpersonen Martha Johanne på bildet fra 1891.

Vi kan vel regne med at hun hadde en god oppvekst hos besteforeldrene i Lagdalen. Bestefaren var frakteskipper på egen skute og kan ikke ha vært uten midler. De oppmuntret henne nok i skolearbeidet.

I 1900 finner vi Martha som tjenestejente i Kristiania. I 1910 er hun kokkepike hos en advokat og gifter seg året etter med maler, senere malermester Gustav Jansen født 1871. De fikk tre barn.

Martha Jansen født Fritzner døde 67 år gammel på Kolbotn 14. august 1949.