Askerhallen brenner

Natt til 9. mai 1972 går brannalarmen - Askerhallen står i full fyr!

Askerhallen etter brannen natt til 9. mai 1972

Tekst og foto: Henning Sæther

Sommeren 1972 ble Askerhallen leid ut til firmaet Teamwork AS, som hadde store planer.
Den 11. mai var det berammet stort show med selveste Jerry Lee Lewis som trekkplaster, men to dager før, natten til 9. mai gikk brannalarmen, - Askerhallen sto i full fyr! Det var et sørgelig skue Askerfolket våknet opp til.

«Las Vegas» var navnet på prosjektet som skulle bli svaret på svenskenes Folkparker, med dans og show hver helg utover våren og sommeren. Det var ventet busslaster med publikum fra hele østlandet, men etter noen få uker, og et par uheldige episoder, ble hallen stående mer eller mindre lukket. Det ble foretatt store investeringer i scene, møbler etc, og leien løp, mens inntektene uteble.

Tre måneder etter brannen ble direktøren i Teamwork, og en medhjelper, arrestert siktet for brannstiftelse. Saken ble senere henlagt.

I januar 1968 tok bonde og ishockeyentusiast, Bjørn Petrell Mortensen (1901-1974), på Nedre Bleiker gård, initiativet til å bygge en ishall ved Risenga i Asker. I mars samme år hadde arkitekt Aksel Fronth klar en modell av ishallen.

Den 30. august 1969 klippet daværende ordfører Jon Fossum snoren og erklærte Askerhallen for åpnet. Hallen var den fjerde ishallen i Norge, og hadde også fire curlingbaner.

Byggherren, Bjørn Mortensen, som hadde avgitt grunn og bekostet storparten av byggingen av hallen, ble under åpningsfesten overakt Norges Ishockeyforbunds æresbevisning, «Isbjørnen». Samtidig ble han, av formannen i Asker og Bærum krets av ishockeyforbundet, utnevnt til dets første æresmedlem.

Bjørn Mortensen lot seg imidlertid ikke stoppe av en brann i 1972, og startet omgående med prosjektering av ny hall. Før jul, samme året, var den nye under tak, og allerede i juni året etter var det is i den nye hallen. Offisiell åpning av Askerhallen II, fant sted høsten 1973.

Bjørn Mortensen døde i 1974 og Asker kommune overtok ansvaret i 1975.

Du kan lese mer om Askerhallen i boken Askerhallen : bygget på generøsitet, frivillighet og entusiasme av Tronn Børresen (2019)