
Marie Hauge var født i Drammen og begynte på Christian Kroghs malerskole i Kristiania i 1880. I 1890-årene var hun elev av Eilif Petersen, Erik Werenskiold og Harriet Backer. Hun bodde i Paris og studerte ved et fransk akademi i tre år fra 1903 og foretok studiereiser til Italia, Frankrike, England og flere land i Nord-Afrika.


Marie Hauge er mest kjent for sine motiver fra husmannsmiljøer og sine portretter. Portrettet av Aasta Hansteen ble et gjennombrudd for henne. Motivet selv mente det var «stygt, men godt»! I 1909 ble hun leder av «Malerindenes forbund» som kjempet for at kvinnelige kunstnere skulle få de samme rettigheter som de mannlige. Dette gjaldt utdanning, stipender og utstillingsplasser.

Fra Norsk kunstnerliv : utgitt til Kunstnerforeningens
100 års jubileum av Mentz Schulerud
Da hun fylte 60 år 8. juli 1924, var det et stort oppslag i Morgenposten. Her får vi vite ting som vi ikke finner i andre fora. Hun har en festlig sjarme som gjør at det alltid er liv og stemning i hennes hjem, og hun fører et meget gjestfritt hus. Hun var glad i en fest. På kunstnerskjoldet hennes på Blom står det: «Kom aa bli med.» Og kunstnervennene fulgte etter ut til Asker. Det er nok her på Borgen og oppe på Kølabånn Herman Wildenvey fant likesinnede.

Fra Norsk kunstnerliv : utgitt til Kunstnerforeningens
100 års jubileum av Mentz Schulerud
Marie Hauge var representert ved flere utstillinger i Europa og er kjøpt inn av Nasjonalgalleriet. Hun tegnet også omslaget på boken til en annen askerbøring nede i Kunstnerdalen, Erik Lies Fin Urædd.
Redigert av Jon Christofersen mars 2021