Polarskuta Maud

Lørdag 18. august kommer Polarskipet Maud tilbake til Vollen etter 101 års fravær.

I 1916 fikk Anker og Jensens skipsverft i Vollen oppdraget med å bygge et polarskip til Roald Amundsens nye polekspedisjon. Skipsbygger Christian Jensen har beskrevet konstruksjonen av skipet i «Polarskipet Maud. En kortfattet historie om byggingen og beskrivelse», et småskrift som biblioteket har til utlån. Jensen skildrer her sitt første møte med kaptein Oscar Wisting og Roald Amundsen. Han beskriver videre hvordan skipet ble konstruert for å håndtere de tøffe belastningene som ventet i ishavet. Det er også interessant å lese Jensens betraktninger om hvordan skipet ville klare seg i møte med polarisen, og hvordan han følte et tungt ansvar for hvordan det skulle gå med skip og mannskap.

Formålet med polarskipet Maud var å seile gjennom nordøstpassasjen, og la isen føre skipet over polhavet, kanskje kunne Nordpolen nås.  I tillegg var vitenskapsmannen Harald Ulrik Sverdrup med på ekspedisjonen, og hadde med utstyr for å gjøre undersøkelser. Maud kom aldri lenger nord enn Kapp Tsjeljuskin (N77°30'). Roald Amundsens økonomiske situasjon gjorde at han måtte avlyse ekspedisjonen, og skipet ble solgt til Hudson Bay Company i 1925. Resultatene av meteorologiske observasjoner og forskningen i de arktiske områdene var imidlertid verdifulle. Sverdrup skrev bok om reisen da han kom hjem, «Tre aar i isen», utgitt i 1926.

Under sin nye eier ble Maud først brukt som handelsfartøy og etter hvert ble hun nedgradert til radiostasjon og varelager i Cambridge Bay. Her gikk hun ned og ble liggende på havbunnen. Det ble gjort undersøkelser av vraket i 1990 i forbindelse med å utforske mulighetene for å frakte Maud tilbake til Vollen. Asker kommune kjøpte den gang skipet tilbake fra Hudson Bay Company for en dollar. På grunn av manglende finansiering kom ikke prosjektet videre, men det ble overtatt i 2012 av Tandberg Eiendom. Et lite team under ledelse av Jan Wanggaard har nå berget skipet og fraktet det over havet tilbake til Norge. Lørdag 18. august 2018 ventes hun til Vollen, der hun ble sjøsatt 7. juni 1917.

 

Kilder

Maudreturnshome.no

Nasjonalbibliotekets bilder fra Maudekspedisjonen

Norsk polarhistorie med bilder fra Maudekspedisjonen

Norsk Maritimt Museum med bilder av Maud

Sverdrup, Harald Ulrik, Tre aar i isen, Gyldendal 1926 Digibok